Prikkelverwerking

Sensorische informatieverwerking

Bij sensorische informatieverwerking worden prikkels die je via je lichaam binnen krijgt verwerkt in je hersenen. Deze prikkels komen binnen via je zintuigen. Prikkels van buiten je lichaam komen binnen via geur, smaak, tast, je ogen en oren. Maar er komen ook prikkels die je hersenen verwerken van binnenin je lichaam, denk hierbij aan het evenwichtsgevoel en het gevoel dat je spieren en gewrichten geven.

Het waarnemen, verwerken en reageren op deze prikkels doen we de hele dag. Dit zorgt ervoor dat we op belangrijke prikkels reageren, zoals een volle blaas, en minder belangrijke prikkels kunnen laten, zoals de radio op de achtergrond. Hierdoor kunnen we goed reageren op onze omgeving.

Wanneer je problemen ervaart met het verwerken van prikkels, kunnen je hersenen de informatie die deze prikkels geven minder goed ordenen. Je hersenen raken minder georganiseerd.

Hoe iemand reageert op een sensorisch informatieverwerkingsprobleem is bij iedereen anders, mede omdat de verschillende zintuigen ook weer bij iedereen anders werken.

Kinderen en/of volwassenen worden door bepaalde zintuiglijke prikkels opvallend druk of reageren fel en emotioneel op prikkels die wij nauwelijks waarnemen. Ook het tegenovergestelde is mogelijk. Mensen voelen prikkels nauwelijks en hebben in vergelijking met anderen meer prikkels nodig om adequaat te kunnen reageren en functioneren. Voorbeelden zijn; schrikken van geluiden of bepaalde geluiden niet kunnen verdragen, veel moeite hebben om je concentreren wanneer de radio aanstaat, niet tegen fel licht kunnen of bepaalde smaken of structuren niet kunnen verdragen of er juist een sterke behoefte aan hebben. Maar ook niet of nauwelijks reageren wanneer je naam wordt geroepen, steeds iets te moeten aanraken of constant in beweging zijn.

Kortgezegd hebben mensen met een sensorische informatieverwerkingsprobleem zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een persoon. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd, of onaangepast ervaren. Maar in werkelijkheid krijgt die persoon informatie over de wereld anders binnen.

Wanneer de zintuigelijke prikkelverwerking of juist prikkelbehoefte niet goed wordt begrepen en er niet naar gehandeld wordt om de prikkelverwerking op een betere manier te laten verlopen, laten we kansen liggen die kinderen en volwassenen kunnen helpen in hun reacties en gedrag.

Een sensorische informatieverwerkingstherapeut kan helpen inzicht te geven in de prikkelverwerkingsproblematiek en kijken naar de beste manier om deze verstoorde prikkelverwerking weer in balans te brengen met de omgeving.

Binnen Kindinpraktijk is Saskia van der Meer sensorisch informatietherapeut en kan zij deze problematiek begeleiden.

Overzicht Aanbod

Media gebruik bij kinderen en jongeren

      Kinderen en jongeren kunnen niet naar school of opvang en hebben minder mogelijkheden om zich buiten te vermaken. Daardoor zullen ze vaker achter een beeldscherm kruipen, bovendien moeten ouders ook thuis werken. De vraag is: Hoe ga je handig om...

Wat kun je thuis met de kinderen doen?

      Hieronder staan een aantal tips die je samen met de kinderen kunt doen tijdens de lockdown. Een aantal zijn ook zeer geschikt voor het reduceren van prikkels, zoals het kleien, werken met brooddeeg en het maken van een foccacia.Tips  Kun je niet...

Nog meer structuur nodig tijdens de lockdown

      Veel ouders moeten er weer aan geloven, het zoeken van een balans tussen thuiswerken, thuisonderwijs, familietijd en me-time. Alle 4 zijn belangrijk en daarom is het nodig om bij deze bijzondere situatie stil te staan, hoe je dit op een goede...

Corona, feestdagen en vakantie

      Het coronavirus heeft invloed op vakanties, feestdagen, het vieren van verjaardagen en andere gezamenlijke activiteiten. Het dagelijks leven is veranderd en beïnvloedt hoe jaarlijkse feestelijkheden eruitzien. De huidige lockdown maakt de...

Postadres

Delftsestraatweg 280A
2645 AE Delfgauw

Contact

info@kindinpraktijk.nl
015 202 4606

jeugdhulp

Pin It on Pinterest

Share This